Schaatsen laten slijpen

Als je wat vaker gaat schaatsen of zeer veelvuldig zal de noodzaak tot het slijpen vaker aanwezig zijn. Om dan elke keer je schaatsen in een slijperij te laten slijpen wordt een dure aangelegenheid en je moet je schaatsen dan ook erg vaak enige tijd hiervoor missen. Als je serieus met de schaatssport bezig bent kun je het beste zelf de slijpbenodigdheden aanschaffen (of aan je ouders vragen dit te doen) en zelf leren slijpen. Iedereen kan leren om z'n schaatsen zelf te slijpen. Dit vraagt enige kennis en vaardigheid hetgeen we in dit artikel voor je zullen beschrijven.

Benodigdheden om schaatsen te laten slijpen

Slijpblok

Dit is een houder waarin de schaatsen met de onderkant naar boven vast geklemd kunnen worden. Er zijn een aantal typen in de handel met elk z'n specifieke voor- en nadelen. Het belangrijkste van een slijpblok is dat het stevig is en de schaatsen er goed in vastgezet kunnen worden en op exact gelijke hoogte.
Bij het jeugdschaatsen wordt er vaak gebruik gemaakt van houte of easygliders. Sommige slijpblokken of tafels hebben problemen met deze schaatsen. Het gaat met name om de "grijper" dit niet om deze schaatsen heen kan. Daarnaast is het verstandig om een tafel te nemen die afstand blokjes heeft.

Slijpsteen

Voor het slijpen van schaatsen zijn speciale slijpstenen in de handel welke bestaan uit twee verschillende materialen. De ene kant heeft een grove korrel voor het grofslijpen, de andere kant een fijne korrel voor het polijsten. Tijdens het slijpen moet je er om denken dat je de gehele oppervlakte van de steen benut aangezien deze anders op den duur hol wordt. Als de porien van de steen dicht vaan zitten doordat er vuil inkomt kunt je de steen schoonmaken met petroleum (of uiteraard even onder de kraan houden).

Braamsteen

Dit is een klein steentje welke je gebruikt om na het slijpen de bramen aan de zijkanten van de ijzers weg te halen. Ook hebben schaatsers vaak een braamsteentje in hun zak zitten voor als ze tijdens het schaatsen een braam aan een van hun schaatsen krijgen.

Speciale polijststenen

Voor schaatsers die hun schaatsen zeer goed willen polijsten, bijvoorbeeld voor wedstrijden, zijn er speciale polijststenen in de handel; de zogenaamde Arkansas-stenen. Hiermee kunnen de schaatsen bijzonder glad worden gepolijst.

Wanneer moeten schaatsen geslepen worden?

Wedstrijdrijders slijpen hun schaatsen voor elke wedstrijd en training. Mensen die regelmatig schaatsen alleen voor ontspanning kunnen afhankelijk van hun techniek en of het ijs schoon is een aantal keren rijden zonder te slijpen. Meestal voel je vanzelf wanneer de schaatsen weer geslepen dienen te worden. Je bemerkt dan namelijk dat je wegglijdt bij het afzetten en dus minder houvast hebt op het ijs. Je kunt de scherpte van de ijzers controleren door met je nagel langs de ijzers te schrapen van boven naar beneden. Als er geen nagelslijpsel op je ijzer blijft liggen is de schaats bot en dient geslijpen te worden.

De ronding van het ijzer en loopvlak

De ronding van de ijzers is voor iedereen verschillend, een geroutineerde rijder zal meestal op wat rondere ijzers rijden en een beginner op wat vlakkere. We zullen hier van het gemiddelde uitgaan, Als we de schaatsen met de ijzers tegen elkaar aanhouden moet er achter een ruimte van ± 1 mm en voor een ruimte van ± 2 mm zijn.
De ijzers moeten een regelmatige ronding hebben. Het hoogste punt van de ijzers, dit is het punt waar de ijzers tegen elkaar komen als we voor en achter een gelijke kracht uitoefenen op de ijzers, moet zich op ongeveer 1/3 van de achterkant van het ijzer bevinden. Als we de schaatsen nu tegen het licht houden zullen we zien dat over een afstand van ongeveer 5 cm, op de plaats van het hoogste punt van het ijzer, er geen licht tussen de ijzers door komt. Dit noemt men het loopvlak.
Om nu te controleren of de ronding goed is laten we een ijzer van voor naar achter over het andere ijzer rollen. Als de ronding goed is zullen we het loopvlak ook van voor naar achter zien lopen en zal het loopvlak niet noemenswaardig van lengte veranderen. Als men schaatsen heeft die al vaak zijn geslepen kan het voorkomen dat de ronding wel goed is maar dat het loopvlak (het hoogste punt van het ijzer) zich niet meer op de juiste plaats bevind. U kunt dit bijvoorbeeld een maal per seizoen door een slijperij laten corrigeren. Als je zelf slijpt dien je regelmatig te controleren of je het loopvlak niet verslijpt (verplaatst). Je kunt dit ook controleren met behulp van een stalen liniaal als de schaatsen ingesteld zijn in het slijpblok..

De hoek van het ijzer

Bij de meeste slijpblokken staan de schaatsen altijd automatisch recht ingesteld. Er zijn echter ook typen slijpblokken waarbij men de schaatsen met de hand hanks in moet stellen. Het is heel belangrijk dat dit zeer secuur gebeurt aangezien er vrijwel niet op de schaatsen te rijden is als de hoek van het ijzer niet exact 90 graden is. Ook als de slijpsteen door slijtage hol geworden is kan het voorkomen dat het ijzer niet exact haaks geslepen wordt, dit kan worden voorkomen door de slijpsteen opnieuw vlak te maken, door hem op een andre steen vlak te slijpen.

Het laten slijpen

Als de schaatsen op de juiste wijze in het blok zijn ingesteld, waarbij we er goed op letten moeten dat de schaatsen zowel in de lengte als in de hoogte exact gelijk gesteld zijn, beginnen we met het eigenlijke slijpen. We beginnen te slijpen met de grove kant van de slijpsteen. Het is niet goed om olie te gebruiken tijdens het slijpen aangezien dit de porien van de steen verstopt. U kunt wel petroleum of speciale olie voor carborundum-stenen gebruiken, dit houdt namelijk de porien van de steen open. Het slijpen met een droge steen gaat echter ook zeer goed! We zetten het slijpblok recht voor ons neer, met de achterkant van de schaatsen naar ons toe. Met beide handen houden we de steen aan de uiteinden of aan de houder vast. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen de druk op de beide uiteinden van de steen zo gelijkmatig mogelijk te houden.
We maken met de steen lange streken over de ijzers van schuinlinks naar schuin-rechts, van achteren naar voren. Vervolgens eenzelfde aantal maal van schuinrechts naar schuin-linksvoor. Slijp overal evenveel, dan zul je de ronding intact houden. Maak vooral lange streken dan wordt de steen minder hol. Men mag met de slijpsteen nooit draaiende bewegingen maken, je zult dan een piepend geluiden horen ten teken dat de ijzers trillen, zo krijg je nooit goed scherpe ijzers!

Je moet verder goed opletten dat de druk op de slijpsteen, als je op het midden van de ijzers bent, niet groter is als aan de uiteinden. Hiertoe is men vooral als men pas zelf slijpt gauw geneigd. Het gevolg hiervan is dat de ijzers hol geslepen worden, terwijl ze juist bol moeten zijn. Deze ronding kunt je ook tussentijds controleren met een stalen lineaal. Deze lineaal moet absoluut recht zijn en mag als hij op het ijzer wordt gehouden altijd slechts op een punt dit ijzer raken.

Ook heeft men vaak de neiging om ongemerkt aan de achterkant teveel kracht uit te oefenen op de steen waardoor er aan de achterkant teveel wordt af geslepen, je kunt dit voorkomen door het slijpblok halverwege om te draaien en een zelfde aantal malen met de schaatspunten naar je toe te slijpen als je met de achterpunten naar je toe heeft gedaan. Tijdens het grofslijpen controleren we regelmatig of de ijzers al scherp genoeg zijn. We kunnen dit op verschillende manieren controleren. Door de schaatsijzers naar het licht te houden de snijranden van de ijzers mogen niet glimmen, want dat betekent dat ze nog niet volkomen haaks dus nog niet scherp zijn. Door met je nagel langs de scherpe kant van het ijzer te schrapen, als het ijzer scherp is zal er nagelschraapsel loskomen. Door met je handpalm over het ijzer te vegen (niet in de lengterichting!), je voelt nu met de hand of het ijzer scherp is. Je kunt dit doen door je hand op het ijzer te leggen en vervolgens met een beweging welke dwars op het ijzer staat, weg te trekken en een lichte druk op het ijzer uit te oefenen.

Als de schaatsen goed geslepen zijn zit er nu een braam aan de zijkanten van de ijzers. We gaan deze weghalen met het braamsteentje. Hiertoe zetten we het slijpblok op z'n zijkant en plaatsen het braamsteentje op de zijkant van een van de ijzers. Door dit braamsteentje in de lengterichting over de zijkant van het ijzer te bewegen kunnen we nu de braam wegslijpen. Eigenlijk vouwen we de braam met het steentje terug naar boven. Hierbij moet je heel goed oppassen dat je het steentje niet kantelt aangezien je anders een ronde kant aan het ijzer slijpt en je de schaats zo dus heel erg bot maakt! Men noemt dit "over de kop wetten". We zetten het slijpblok nu weer recht en maken met de grove kant van de steen één a twee streken in één keer over hele ijzer om de grootste slijpkrassen weg te slijpen op het slijpvlak. Hierdoor wordt de braam die we naar boven hebben gevouwen ook weer opzij gevouwen of reeds afgebroken (weggeslepen). We wetten nu nogmaals de zijkant met het braamsteentje. Hierna gaan we met de polijstkant van de grote slijpsteen, dat is de kant met de fijne korrel, het bovenvlak van het ijzer polijsten tot het zo glad als een spiegel is. Hierna nog eenmaal de zijkant afbramen en tot slot nogmaals het bovenvlak glad polijsten. Het kan voorkomen dat de braam aan de zijkant dan nog niet weg is, je dient dan nogmaals de zijkant te wetten met het braamsteentje en tot slot de bovenkant te polijsten.

Dé oplossing..
Laat je schaatsen slijpen met de Sharp Master!

Zoals je ziet betreft het laten slijpen van je schaatsen een deskundig en nauwkeurig proces. Je schaatsen laten slijpen heeft verder als bijkomend nadeel dat dit niet flexibel is (telkens afspraak maken) en de kosten flink op kunnen lopen. Met de Sharp Master hoef je je schaatsen niet meer telkens op afpsraak te laten slijpen, maar heb je dit zelf eenvoudig, snel, zeer nauwkeurig en voordelig gedaan!
Meer informatie

Zie het verschil

Laten slijpen - Grof blok

Traditioneel blok, grove kant slijpsteen

Zelf slijpen - Sharp Master - Grof

Zelf slijpen met de Sharp Master + grof plaatje (zwart)

Laten slijpen - Fijn

Traditioneel blok, fijne kant slijpsteen

Zelf slijpen met de Sharp Master - Normaal

Zelf slijpen met de Sharp Master + normaal plaatje (blauw)

Laten slijpen - Diamant

Traditioneel blok met rode diamant plaatjes

Zelf slijpen met de Sharp Master - Fijn

Zelf slijpen met de Sharp Master + fijn plaatje (rood)

Laten slijpen - Diamant groen

Traditioneel blok met groene diamant plaatjes

Zelf slijpen met de Sharp Master - Extra fijn

Zelf slijpen met de Sharp Master + extra fijn plaatje (groen)

Bestel jouw Sharp Master

Voor maar €99,-

Bestel de Sharp Master
sharp master speed skate sharpener free

Tot slot

Maak na het slijpen je schaatsen altijd goed schoon, het slijpsel kan, als je het niet wegveegt, je schaatsen weer snel bot doen geraken. Hiermede is het slijpen van je schaatsen gereed. Zorg ervoor dat de binnenkant van je schaatsbeschermers schoon is. Dit om te voorkomen dat geslepen schaatsen door het vuil dat in de beschermers aanwezig is weer snel bot worden.
Lees meer over het zelf slijpen met de Sharp Master

1e Exloërmond - 1e Valthermond - 2e Exloërmond - 2e Valthermond - Aalden - Achter 't Hout - Achterom - Achterste Erm - Altena - Alteveer - Alteveer - Amen - Amerika - Amsterdamsche Veld - Amsterdamscheveld - Anderen - Angelso - Anholt - Anloo - Annen - Annerveen - Annerveensche Kanaal - Annerveenschekanaal - Anreep - Ansen - Armweide - Assen - Balinge - Ballast - Balloërveld - Balloo - Baltinge - Bareveld - Barger Erfsch Veen - Barger Oosterveen - Barger-Compascuüm - Barger-Erfafscheidenveen - Bargermeer - Barger-Oosterveen - Barger-Oosterveld - Bazuin - Beilen - Bendersche - Benneveld - Berghuizen - Berkenheuvel - Berkenrode - Blijdenstein - Bloemberg - Boerelaan - Bonnen - Bonnerveen - Borger - Boschoord - Bosje - Boterveen - Bovensmilde - Bovensteenwijksmoer - Braamberg - Broekhuizen - Broekhuizen - Bronneger - Bronnegerveen - Brunsting - Bruntinge - Buinen - Buinerveen - Buitenhuizen - Bunne - Bunnerveen - Busselte - Coevorden - Dalen - Dalerend - Dalerpeel - Dalerveen - Darp - De Bente - De Groeve - De Haar - De Haar - De Hilte - De Horst - De Kiel - De Klencke - De Kolk - De Mars - De Moesberg - De Oude Tol - De Pol - De Punt - De Stapel - De Stuw - De Tippe - De Wijk - Den Hool - Deurze - Diever - Dieverbrug - Dijkhuizen - Dikninge - Diphoorn - Doldersum - Donderen - Drijber - Drogt - Drogteropslagen - Drouwen - Drouwenermond - Drouwenerveen - Dunnigen - Dwingeloo - Echten - Eelde - Eelderwolde - Eemster - Eemten - Een - Een-West - Eerste Exloermond - Ees - Eesergroen - Eeserveen - Eext - Eexterveen - Eexterveensche Kanaal - Eexterveenschekanaal - Eexterzandvoort - Ekehaar - Eldersloo - Eldijk - Eleveld - Elim - Ellertshaar - Elp - Emmen - Emmer-Compascuum - Emmer-Compascuüm - Emmer-Erfscheidenveen - Engeland - Erica - Erm - Ermerveen - Eursinge - Eursinge - Eursinge - Exloërmond Eerste - Exloërmond Tweede - Exloërveen - Exloo - Fluitenberg - Fort - Foxwolde - Frederiksoord - Garminge - Gasselte - Gasselterboerveen - Gasselterboerveenschemond - Gasselternijveen - Gasselternijveenschemond - Gasselternijveensche-mond - Gasselternijveenschemond 1e Dwarsdiep - Gasselternijveenschemond 2e Dwarsdiep - Gasteren - Geelbroek - Gees - Geesbrug - Geeuwenbrug - Gieten - Gieterveen - Gieterzandvoort - Gijsselte - Graswijk - Grevenberg - Grolloo - Haakswold - Haalweide - Halfweg - Havelte - Havelterberg - Havelterberg - Havixhorst - Hees - Het Moer - Het Schier - Hijken - Hijkersmilde - Hoge Linthorst - Hollandscheveld - Holsloot - Holthe - Holtien - Holtinge - Holtland - Hoogehaar - Hoogersmilde - Hoogeveen - Hooghalen - Huis ter Heide - Kalenberg - Kalteren - Kerkenveld - Kibbelveen - Klazienaveen - Klijndijk - Klooster - Kloosterveen - Koekange - Koekangerveld - Koelveen - Kolderveen - Kolderveense Bovenboer - Kostvlies - Kraloo - Laaghalen - Laaghalerveen - Langelo - Leeuwte - Leggeloo - Leutingewolde - Lhee - Lheebroek - Lieveren - Lieving - Linde - Lindenhorst - Loon - Lubbinge - Lunssloten - Makkum - Mantinge - Marwijksoord - Matsloot - Meppel - Meppen - Middelveen - Middendorp - Midlaren - Molenstad - Moscou - Nietap - Nieuw Dordrecht - Nieuw Zwinderen - Nieuw-Amsterdam - Nieuw-Annerveen - Nieuw-Balinge - Nieuw-Balinge - Nieuw-Buinen - Nieuw-Dordrecht - Nieuwe Krim - Nieuwediep - Nieuweroord - Nieuwlande - Nieuwlande - Nieuw-Roden - Nieuw-Schoonebeek - Nieuw-Weerdinge - Nijensleek - Nijentap - Nijeveen - Nijeveense Bovenboer - Nijlande - Nolde - Nooitgedacht - Noordsche schut - Noordscheschut - Noord-Sleen - Noordwijk - Norg - Norgervaart - Nuil - Odoorn - Odoornerveen - Oldendiever - Oldenhave - Oosteinde - Oosterboer - Oosterhesselen - Oosterse Bos - Oosterwijk - Oranje - Oranjedorp - Orvelte - Oshaar - Oud Veeningen - Oud-Annerveen - Oude Willem - Oudemolen - Paardelanden - Padhuis - Papenvoort - Paterswolde - Peelo - Peest - Peize - Peizermade - Peizerwold - Pesse - Pieperij - Pikveld - Rhee - Rheebruggen - Roden - Roderesch - Roderwolde - Rogat - Rolde - Roswinkel - Ruinen - Ruinerweide - Ruinerwold - Sandebuur - Schieven - Schimmelarij - Schipborg - Schiphorst - Schoonebeek - Schoonlo - Schoonloo - Schoonoord - Schottershuizen - Schrapveen - Schreierswijk - Schuilingsoord - Schutwijk - Sleen - Smilde - Soerte - Spier - Spijkerboor - Stadterij - Steenbergen - Steenbergen - Steenwijksmoer - Stieltjeskanaal - Streek - Struikberg - Stuifzand - 't Haantje - Taarlo - Ten Arlo - Ten Have - Ter Aard - Terheijl - Tiendeveen - Torenveen - Tweede Exloërmond - Tweede Valthermond - Tynaarlo - Ubbena - Uffelte - Valsteeg - Valthe - Valthermond - Valthermond Tweede - Veendijk - Veenhof - Veenhuizen - Veenhuizen - Veenhuizen - Veeningen - Veenoord - Veldhuizen - Vledder - Vledderveen - Vlieghuis - Vossebelt - Vredenheim - Vries - Vuile Riete - Wachtum - Wapse - Wapserveen - Wateren - Weerdinge - Weerwille - Weijerswold - Weiteveen - Wemmenhove - Westdorp - Westeinde - Westenesch - Westerbork - Westerse Bos - Westervelde - Westlaren - Wezup - Wezuperbrug - Wijster - Wilhelminaoord - Wilhelmsoord - Winde - Wittelte - Witten - Witteveen - Witteveen - Witteveen - Yde - Zandberg - Zandpol - Zeegse - Zeijen - Zeijerveen - Zeijerveld - Zoerte - Zorgvlied - Zuidbarge - Zuideropgaande - Zuidlaarderveen - Zuidlaren - Zuidveld - Zuidvelde - Zuidwolde - Zwartemeer - Zwartschaap - Zweeloo - Zwiggelte - Zwinderen Almere - Almere-Buiten - Almere-Haven - Almere-Hout - Almere-Stad - Bant - Biddinghuizen - Creil - Dronten - Emmeloord - Ens - Espel - Ketelhaven - Kraggenburg - Lelystad - Luttelgeest - Marknesse - Nagele - Ramspol - Rutten - Swifterbant - Tollebeek - Urk - Zeewolde - Zuiderflevo Friesland Aalsum - Abbega - Abbengawier - Achlum - Aegum - Aekinga - Akkerwoude - Akkerwoudsterbroek - Akkrum - Akmarijp - Aldeboarn - Aldtsjerk - Allardsoog - Allenga - Allingawier - Almenum - Ameland - Anjum - Annaburen - Appelscha - Arkens - Arkum - Arum - Atzeburen - Augsbuurt - Augustinusga - Baaiduinen - Baaium - Baard - Baarderburen - Baburen - Baijum - Bakhuizen - Bakkeveen - Balk - Ballum - Bantega - Bartlehiem - Bartlehiem - Bartlehiem - Bears - Beers - Beetgum - Beetgumermolen - Beets - Beetsterzwaag - Benedenknijpe - Bergum - Bergum Noord - Bergumerdam - Berlikum - Birdaard - Blauwhuis - Blauwverlaat - Blesdijke - Blessum - Blija - Boazum - Boelenslaan - Boer - Boijl - Bokkum - Boksum - Bollingawier - Bolsward - Bontebok - Boornbergum - Boornzwaag - Bornwird - Bozum - Brakkenpolder - Brandeburen - Brantgum - Breezanddijk - Britsum - Britswerd - Britswert - Broek - Broeksterwoude - Brongerga - Buitenpost - Buitenstverlaat - Buren - Burgum - Burgwerd - Burum - Buttinga - Cornjum - Cornwerd - Damwoude - De Blesse - De Blokken - De Bult - De Hoeve - De Knipe - De Tike - De Valom - De Veenhoop - De Wilgen - Dearsum - Dedgum - Deersum - Deinum - Delfstrahuizen - Dijken - Dijksterburen - Dokkum - Dokkumer Nieuwe Zijlen - Dongjum - Doniaburen - Doniaga - Donkerbroek - Drachten - Drachtster compagnie - Drachtstercompagnie - Driesum - Drogeham - Dronrijp - Eagum - Earnewâld - Easterein - Easterlittens - Eastermar - Easterwierrum - Echten - Echtenerbrug - Edens - Ee - Eemswoude - Een-West - Eernewoude - Eesterga - Eestrum - Elahuizen - Elsloo - Engelum - Engwier - Engwierum - Exmorra - Exmorrazijl - Ezumazijl - Ferwerd - Ferwoude - Finkum - Firdgum - Fochteloo - Follega - Folsgare - Formerum - Foudgum - Franeker - Friens - Frieschepalen - Gaast - Gaastmeer - Garijp - Garyp - Gauw - Genum - Gerkesklooster - Gersloot - Giekerk - Goënga - Goëngahuizen - Goingarijp - Gooium - Gorredijk - Goutum - Grauwe Kat - Greonterp - Grou - Grouw - Gytsjerk - Hallum - Hantum - Hantumeruitburen - Hantumhuizen - Hardegarijp - Harich - Harkema - Harkezijl - Harlingen - Hartwerd - Haskerdijken - Haskerhorne - Haule - Haulerwijk - Hayum - Hee - Heeg - Heerenveen - Heidenskip It - Hemelum - Hemert - Hempens - Hemrik - Hennaard - Herbaijum - Hiaure - Hichtum - Hidaard - Hieslum - Hijlaard - Hijum - Hilaard - Hindeloopen - Hinnaard - Hitzum - Hogebeintum - Hollum - Holwerd - Hommerts - Hoorn - Hoornsterzwaag - Horp - Houtigehage - Huins - Húns - Hurdegarijp - Hurdegaryp - Idaard - Idaerd - Idsegahuizum - Idserdaburen - Idskenhuizen - Idzega - Iens - IJlst - IJpecolsga - IJsbrechtum - Indijk - Irnsum - It Fliet - It Heidenskip - Itens - Janum - Jellum - Jelsum - Jirnsum - Jislum - Jistrum - Jonkershuizen - Jonkerslân - Jorwerd - Jorwert - Joure - Jousterp - Jouswier - Jubbega - Jutrijp - Kaard - Kaart - Kampen - Katlijk - Kimswerd - Kinnum - Kinum - Klooster-Lidlum - Kolderwolde - Kollum - Kollumerpomp - Kollumerzwaag - Kooihuizen - Kootstertille - Kornwerderzand - Kortehemmen - Koudehuizum - Koudum - Koufurderigge - Koufurdurigge - Kûbaard - Landerum - Langedijke - Langelille - Langezwaag - Langweer - Leeuwarden - Legemeer - Lekkum - Lemmer - Leons - Lichtaard - Lies - Lioessens - Lions - Lippenhuizen - Loënga - Lollum - Longerhouw - Luinjeberd - Lutkewierum - Luxwoude - Lytsewierrum - Makkinga - Makkum - Mantgum - Marrum - Marssum - Menaldum - Metslawier - Midlum - Midsland - Midsland aan Zee - Miedum - Mildam - Minnertsga - Mirns - Moddergat - Molkwerum - Morra - Mûnein - Munnekeburen - Munnekezijl - Nes - Nes - Nes - Niawier - Nieuwe Bildtzijl - Nieuwebrug - Nieuwehorne - Nieuweschoot - Nij Beets - Nijeberkoop - Nijega - Nijehaske - Nijeholtpade - Nijeholtwolde - Nijelamer - Nijemirdum - Nijetrijne - Nijezijl - Nijhuizum - Nijkerk - Nijland - Noardburgum - Noordbergum - Noordwolde - Oenkerk - Oentsjerk - Offingawier - Oldeberkoop - Oldeboorn - Oldeholtpade - Oldeholtwolde - Oldelamer - Oldeouwer - Oldetrijne - Olterterp - Oosterbierum - Oosterend - Oosterend - Oosterlittens - Oostermeer - Oosternijkerk - Oosterstreek - Oosterwierum - Oosterwolde - Oosterzee - Oosthem - Oosthem - Oostmahorn - Oostrum - Oost-Vlieland - Opeinde - Oppenhuizen - Oranjewoud - Osingahuizen - Oude Bildtzijl - Oude Leije - Oudebildtzijl - Oudega - Oudega - Oudega - Oudehaske - Oudehorne - Oudemirdum - Oudeschoot - Oudkerk - Oudwoude - Ouwsterhaule - Ouwster-Nijega - Paesens - Parrega - Peins - Peperga - Piaam - Pietersbierum - Pingjum - Poppenwier - Poppingawier - Raard - Raerd - Rauwerd - Ravenswoud - Reahûs - Reduzum - Reitsum - Ried - Rien - Rijperkerk - Rijs - Rijtseterp - Rinsumageest - Rohel - Roodhuis - Roodkerk - Roordahuizum - Rotstergaast - Rotstergast - Rotsterhaule - Rottevalle - Rottum - Ruigahuizen - Ryptsjerk - Sandfirden - Schalsum - Scharneburen - Scharnegoutum - Scharsterbrug - Scherpenzeel - Schettens - Schiermonnikoog - Schingen - Schoterzijl - Schraard - Schuilenburg - Seerijp - Seeryp - Sexbierum - Sibrandabuorren - Siegerswoude - Sijbrandaburen - Sijbrandahuis - Sint Annaparochie - Sint Jacobiparochie - Sint Nicolaasga - Sintjohannesga - Slappeterp - Slijkenburg - Sloten - Smalle Ee - Smallebrugge - Snakkerburen - Sneek - Snikzwaag - Sondel - Sonnega - Spanga - Spannum - St Annaparochie - St Jacobiparochie - St Johannesga - St Nicolaasga - Stavoren - Steggerda - Stiens - Strand - Stroobos - Suameer - Suawoude - Sumar - Surhuisterveen - Surhuizum - Suwâld - Swichum - Teerns - Ter Idzard - Terband - Tergracht - Tergracht - Terherne - Terhorne - Terkaple - Ternaard - Teroele - Terschelling - Terschelling Baaiduinen - Terschelling Formerum - Terschelling Hee - Terschelling Hoorn - Terschelling Kaart - Terschelling Kinnum - Terschelling Landerum - Terschelling Lies - Terschelling Midsland - Terschelling Oosterend - Terschelling Seerijp - Terschelling West - Tersoal - Terwispel - Terzool - Tibma - Tietjerk - Tijnje - Tirns - Tjalhuizum - Tjalleberd - Tjerkgaast - Tjerkwerd - Triemen - Twijzel - Twijzelerheide - Tytsjerk - Tzum - Tzummarum - Uitwellingerga - Ureterp - Veenklooster - Veenwouden - Veenwoudsterwal - Vegelinsoord - Vierhuizen - Vinkega - Vlieland - Vrouwenparochie - Waaksens - Waaxens - Waaxens - Wanswerd - Warfstermolen - Warga - Warns - Warstiens - Warten - Wartena - Waskemeer - Weidum - Welsrijp - Wergea - West aan Zee - Westergeest - Westhem - Westhoek - West-Terschelling - Wetsens - Wetzens - Wier - Wierum - Wieuwerd - Wijckel - Wijnaldum - Wijnjewoude - Wijns - Winsum - Wirdum - Witmarsum - Wiuwert - Wjelsryp - Wolsum - Wolvega - Wommels - Wonneburen - Wons - Workum - Woudsend - Wouterswoude - Wyns - Wytgaard - Ypecolsga - Ysbrechtum - Zandhuizen - Zurich - Zwaagwesteinde - Zwagerbosch - Zweins Gelderland Aalst - Aalst - Aalten - Aam - Aard - Achter-Drempt - Achterheurne - Achterhoek - Achterveld - Achterveld - Acquoy - Aerdt - Afferden - Alem - Almen - Alphen - Altforst - Alverna - Ammerzoden - Ampsen - Andelst - Angeren - Angerlo - Apeldoorn - Aperlo - Appel - Appeltern - Appen - Armhoede - Arnhem - Asch - Asperen - Assel - Avest - Azewijn - Baak - Babberich - Bahr - Balgoij - Barchem - Barlo - Barneveld - Batenburg - Beek - Beek - Beekbergen - Beek-Ubbergen - Beemte - Beemte Broekland - Beesd - Beimerwaard - Bekveld - Beltrum - Bemmel - Beneden-Leeuwen - Bennekom - Berg en Dal - Berg en Dal - Bergharen - Berghuizen - Bern - Beuningen - Beusichem - Bevermeer - Bijland - Bijsteren - Bingerden - Binnenheurne - Blankenberg - Blauwe Sluis - Bontebrug - Bontemorgen - Borculo - Boschheurne - Boschhoek - Boshoek - Boven-Leeuwen - Bovenveen - Braamt - Brakel - Brakkenstein - Bredevoort - Breedenbroek - Breedeweg - Brink en Orden - Brinkheurne - Brinkmanshoek - Broeke - Broekland - Bronkhorst - Bronsbergen - Brouwershoek - Bruchem - Brummen - Buren - Bussloo - Buurmalsen - Coldenhove - Corle - Cortenoever - Culemborg - Dale - De Beek - De Bruil - De Glind - De Haar - De Heurne - De Horst - De Kar - De Kar - De Klomp - De Mars - De Meene - De Rietschoof - De Schatkuil - De Steeg - De Vecht - De Veenhuis - De Wijk - Deelen - Deest - Deil - Delden - Delwijnen - Den Eng - Dichteren - Didam - Dieren - Diermen - Dijkhuizen - Dinxperlo - Dodewaard - Doesburg - Doetinchem - Doornenburg - Doornspijk - Doornsteeg - Doorwerth - Drempt - Dreumel - Drie - Driedorp - Driel - Drumpt - Druten - Duistervoorde - Duiven - Dunsborg - Echteld - Eck en Wiel - Ede - Ederveen - Eefde - Eefsele - Eekt - Eerbeek - Eibergen - Elburg - Elden - Eldik - Eldrik - Ellecom - Elspeet - Elst - Empe - Emst - Engeland - Enspijk - Epe - Epse - Erichem - Erlecom - Ermelo - Essenbroek - Est - Etten - Ewijk - Ewijk - Exel - Flieren - Gaanderen - Gameren - Ganzert - Garderen - Geerstraat - Geesteren - Geldermalsen - Gellicum - Gelselaar - Gendringen - Gendt - Gerven - Giesbeek - Gietelo - Gooi - Gorssel - Gortel - Greffelkamp - Groenendaal - Groenlanden - Groenlo - Groesbeek - Groessen - Groot Dochteren - Haaften - Haalderen - Haarlo - Haart - Hall - Halle - Halle-Heide - Halle-Nijman - Halvinkhuizen - Hanendorp - Harderwijk - Harfsen - Harreveld - Harskamp - Hattem - Hattemerbroek - Hedel - Heelsum - Heelweg - Heelweg-Oost - Heelweg-West - Heerde - Heerewaarden - Heesselt - Hegge - Heide - Heide - Heidenhoek - Heilig Landstichting - Hell - Hellouw - Hemmen - Hengelo - Henxel - Hernen - Herveld - Herwen - Herwijnen - Het Loo - Heteren - Heukelum - Heumen - Heurne - Heurne - Heurne - Heveadorp - Hien - Hierden - Hoef - Hoenderloo - Hoenderloo - Hoenzadriel - Hoevelaken - Hoge Enk - Holk - Holkerveen - Holterhoek - Holthuizen - Homoet - Hoog Buurlo - Hoog Kana - Hoog Soeren - Hoog-Keppel - Hoogmeien - Hooilanden - Hoonte - Hoorn - Horssen - Horst - Houtdorp - Huinen - Huissen - Huissen-stad - Huissen-zand - Hulhuizen - Hulshorst - Hummelo - Huppel - Hupsel - Hurwenen - IJzendoorn - IJzerlo - IJzevoorde - Imbosch - Ingen - Jonas - Joppe - Kapel - Kapel-Avezaath - Kapel-Avezaath - Keijenborg - Kekerdom - Kerk Avezaath - Kerk-Avezaath - Kerk-Avezaath - Kerkdorp - Kerkdriel - Kerkwijk - Kesteren - Kilder - Klarenbeek - Klarenbeek - Klein Dochteren - Klein-Amsterdam - Klinkenberg - Kommerdijk - Kootwijk - Kootwijkerbroek - Kotten - Koudhoorn - Krachtighuizen - Kranenburg - Kring van Dorth - Kruishaar - Laag-Keppel - Laag-Soeren - Laarstraat - Langerak - Laren - Lathum - Leesten - Lengel - Lent - Leur - Leutes - Leuth - Leuvenheim - Leuvenum - Lichtenvoorde - Lienden - Lieren - Lievelde - Linde - Lintelo - Lintvelde - Lobith - Lochem - Lochuizen - Loenen - Loenen - Loerbeek - Loil - Loo - Loo - Loobrink - Luchtenburg - Lunteren - Maasbommel - Malden - Mallem - Mariënvelde - Maurik - Meddo - Medler - Meerten - Meertenwei - Meerveld - Megchelen - Meteren - Millingen aan de Rijn - Millingen Legerplaats - Miste - Molenhoek - Mossel - Mullegen - Nederasselt - Nederhemert - Nederhemert-Noord - Nederhemert-Zuid - Neede - Neerijnen - Nekkeveld - Nettelhorst - Netterden - Niersen - Nieuw Milligen - Nieuwaal - Nieuw-Dijk - Nieuw-Milligen - Nieuw-Wehl - Niftrik - Nijbroek - Nijkerk - Nijkerkerveen - Nijmegen - Noordeinde - Noord-Empe - Noordijk - Noordijkerveld - Noordink - Nunspeet - Ochten - Oeken - Oene - Oensel - Olburgen - Oldebroek - Oldebroek Legerplaats - Olden Eibergen - Ommeren - Ommerenveld - Ooij - Ooij - Oolde - Oostendorp - Oosterbeek - Oosterhof - Oosterhout - Oosterhout - Oosterhuizen - Oosterwijk - Oosterwolde - Oost-Friesland - Ooy - Ophemert - Opheusden - Opijnen - Otterlo - Oud Milligen - Oud Zevenaar - Oud-Dijk - Overasselt - Palestina - Pannerden - Passewaay - Persingen - Poederoijen - Poederoijensehoek - Posterenk - Posthoorn - Prinsenkamp - Puiflijk - Putten - Radio Kootwijk - Randwijk - Ratum - Ravenswaaij - Ravenswaay - Rekken - Renkum - Ressen - Rha - Rheden - Rhenoy - Rhienderen - Rietmolen - Rijswijk - Rossum - Rozendaal - Rumpt - Ruurlo - Ruurlosebroek - Schaarsbergen - Schaveren - Scherpenzeel - Schoonenburg - 's-Heerenberg - Silvolde - Sinderen - Slangenburg - Sleeburg - Slichtenhorst - Slijk-Ewijk - Slijkwell - Slot Loevestein - Spankeren - Spekhoek - Speuld - Spijk - Spijk - Staverden - Steenderen - Steenenkamer - Steenenkamer - Stokkum - Stroe - 't Harde - 't Klooster - 't Laar - 't Loo - 't Loo Oldebroek - 't Woud - Telgt - Terborg - Terlet - Terschuur - Terwolde - Teuge - Tiel - Tiengeboden - Toldijk - Tolkamer - Tonden - Tongeren - Tonsel - Tricht - Tuil - Twello - Ubbergen - Uddel - Ugchelen - Ulft - Vaassen - Valburg - Valenberg - Varik - Varssel - Varsselder - Varsselder-Veldhunten - Varsseveld - Veenhuizerveld - Veessen - Velddriel - Veldhoek - Veldhoek - Veldwijk - Velp - Velswijk - Vemde - Verwolde - Vethuizen - Vierakker - Vierhouten - Vogelenzang - Voor-Beltrum - Voor-Drempt - Voorst - Voorst - Voorstonden - Voorthuizen - Vorchten - Vorden - Voskuil - Vosseneind - Vragender - Vuren - Waardenburg - Wadenoijen - Wageningen - Wamel - Wapenveld - Warken - Warken - Warm - Warnsveld - Wassinkbrink - Wehl - Wekerom - Well - Wellseind - Wenum - Wenum Wiesel - Wercheren - Westendorp - Westendorp - Westervoort - Weurt - Wezep - Wichmond - Wieken - Wiesel - Wijchen - Wijnbergen - Wijnbergen - Wijnbergen - Wildenborch - Wilp - Wilp-Achterhoek - Winkelshoek - Winssen - Winterswijk - Winterswijk Brinkheurne - Winterswijk Corle - Winterswijk Henxel - Winterswijk Huppel - Winterswijk Kotten - Winterswijk Meddo - Winterswijk Miste - Winterswijk Ratum - Winterswijk Woold - Wissel - Wittebrink - Woeste Hoeve - Woezik - Wolferen - Wolfheze - Woold - Wordragen - Worsum - Woudhuizen - Wullenhove - Zaltbommel - Zandvoort - Zeddam - Zelhem - Zennewijnen - Zetten - Zevenaar - Zevenmorgen - Zieuwent - Zilven - Zilverkamp - Zoelen - Zoelmond - Zuilichem - Zutphen - Zuuk - Zwarte Paard - Zwartebroek - Zwilbroek - Zwolle Groningen Aalsum - Aalzum - Abbeweer - Abeltjeshuis - Achterdiep - Achtermaten - Adorp - Adorpermeeden - Aduard - Aduarderzijl - Alinghuizen - Alteveer - Alteveer - Amsweer - Appingedam - Arwerd - Arwerd - Baamsum - Baflo - Bakovensmee - Balmahuizen - Bareveld - Barlage - Barnflair - Barnwerd - Bedum - Beersterhoogen - Beerta - Bellingeweer - Bellingwolde - Beswerd - Bierum - Biessum - Blekslage - Blijham - Boerakker - Boerakker - Bolshuizen - Booneschans - Borgercompagnie - Borgercompagnie - Borgercompagnie - Borgertange - Borgerveld - Borgsweer - Borgweg - Bourtange - Boven Pekela - Bovenrijge - Bovenstreek - Braamberg - Braamberg - Breede - Briltil - Broek - Buikstede - Buikstede - Burgemeester Beinsdorp - Carel Coenraadpolder - Ceresdorp - De Bruil - De Hammen - De Kampen - De Poffert - De Raken - De Ruigewaard - De Vennen - De Wilp - Delfzijl - Den Andel - Den Ham - Den Horn - Den Horn - Diepswal - Dingen - Doezum - Dorkwerd - Dorkwerd - Drieborg - Eekwerd - Eekwerderdraai - Eemshaven - Eenrum - Eenum - Ekamp - Electra - Ellerhuizen - Ellersinghuizen - Engelbert - Englum - Enumatil - Enumatil - Eppenhuizen - Essen - Euvelgunne - Ezinge - Faan - Farmsum - Feerwerd - Feerwerdermeeden - Finsterwolde - Finsterwolderhamrik - Foxham - Foxhol - Foxholsterbosch - Fraamklap - Fransum - Froombosch - Frytum - Gaaikemadijk - Gaaikemaweer - Gaarkeuken - Ganzedijk - Garmerwolde - Garnwerd - Garrelsweer - Garreweer - Garsthuizen - Glimmen - Godlinze - Goldhoorn - Grijpskerk - Groningen - Groot Wetsinge - Grootegast - Hamdijk - Hammeland - Hanetange - Hardeweer - Haren - Harkstede - Harpel - Harssens - Hasseberg - Hebrecht - Heereburen - Heiligerlee - Hekkum - Hellum - Heveskes - Höchte - Hoekje - Hoeksmeer - Holte - Holwierde - Honderd - Hongerige Wolf - Hoogemeeden - Hoogezand - Hoogkerk - Hornhuizen - Horsten - Houwerzijl - Huizinge - Humsterland - Ikum - Jagerswijk - Jipsingboermussel - Jipsingboermussel - Jipsingboertange - Jipsinghuizen - Joeswerd - Jonkersvaart - Jukwerd - Kalkwijk - Kantens - Kenwerd - Kibbelgaarn - Kiel-Windeweer - Klein Garnwerd - Klein Ulsda - Klein Wetsinge - Kleine Huisjes - Kleinemeer - Klein-Ulsda - Kloosterburen - Kolham - Kolhol - Kommerzijl - Kopstukken - Korhorn - Kornhorn - Korte Akkers - Kostverloren - Krassum - Krewerd - Kroddeburen - Kromme-Elleboog - Kropswolde - Kruisweg - Lageland - Lagemeeden - Lammerburen - Lammerweg - Laskwerd - Laude - Lauderbeetse - Laudermarke - Lauderzwarteveen - Lauwersoog - Lauwerzijl - Leegkerk - Leek - Leemdobben - Leens - Leermens - Lellens - Lettelbert - Loppersum - Losdorp - Lucaswolde - Luddeweer - Lula - Lutjegast - Lutjerijp - Lutjewijtwerd - Lutke Saaksum - Maarhuizen - Marsum - Martenshoek - Marum - Maten - Meeden - Meedhuizen - Meerwijck - Mensingeweer - Merum - Middelbert - Middelstum - Midwolda - Midwolde - Molenrij - Munnekemoer - Muntendam - Mussel - Musselkanaal - Niebert - Niehove - Niekerk - Niekerk - Niesoord - Nieuw Beerta - Nieuw Scheemda - Nieuw-Beerta - Nieuwe Compagnie - Nieuwe Pekela - Nieuwe Statenzijl - Nieuweschans - Nieuwklap - Nieuwolda - Nieuw-Scheemda - Niezijl - Noordbroek - Noorddijk - Noorderburen - Noorderhoogebrug - Noordhorn - Noordhornerga - Noordhornertolhek - Noordlaren - Noordpolder - Noordwijk - Noordwolde - Nuis - Numero Dertien - Obergum - Okswerd - Oldehove - Oldekerk - Oldenzijl - Oldijk - Oling - Ommelanderwijk - Onderdendam - Onnen - Onstwedde - Oomsberg - Oosteinde - Oosterbroek - Oosterhogebrug - Oosterhoogebrug - Oosternieland - Oosterwijtwerd - Oostum - Oostwold - Oostwold - Opende - Opwierde - Oterdum - Oude Pekela - Oude Statenzijl - Oudedijk - Oudeschans - Oudeschip - Oudezijl - Over de Dijk - Overdiep - Overschild - Paddepoel - Pallert - Pama - Paterswolde - Pieterburen - Pieterzijl - Plaggenborg - Poldert - Ranum - Rasquert - Renneborg - Rhederbrug - Rhederveld - Rhederveld - Rijsdam - Ripperda - Roelage - Roodehaan - Roodeschool - Rottum - Rottumeroog - Rottumerplaat - Ruigezand - Ruischerbrug - Saaksum - Saaxumhuizen - Sappemeer - Sauwerd - Sauwerdermeeden - Scharmer - Scheemda - Schifpot - Schildwolde - Schouwerzijl - Sebaldeburen - Sellingen - Sellingerbeetse - Sellingerzwarteveen - Selwerd - Siddeburen - Sint-Annen - Slegge - Slochteren - Smeerling - Solwerd - Spanjaardsdijk - Spijk - St Annen - Stadskanaal - Stakenborg - Startenhuizen - Startenhuizen - Stedum - Steendam - Steentil - Sterenborg - Stitswerd - Stobben - Stork - Suttum - 't Heem - 't Schot - 't Waar - 't Zandstervoorwerk - 't Zandt - Ten Boer - Ten Post - Ter Apel - Ter Apelkanaal - Ter Borg - Ter Haar - Ter Maarsch - Ter Walslage - Ter Wisch - Ter Wupping - Termunten - Termunterzijl - Thesinge - Tijum - Tinallinge - Tjamsweer - Tjamsweer - Tjuchem - Tolbert - Toornwerd - Trimunt - Tripscompagnie - Tripscompagnie - Tripscompagnie - Uithuizen - Uithuizermeeden - Uitwierde - Ulrum - Ulsda - Usquert - Valkum - Veele - Veelerveen - Veendam - Veenhuizen - Veerste Veldhuis - Vierhuizen - Vierverlaten - Visvliet - Vlagtwedde - Vlagtwedder-Barlage - Vlagtwedder-Veldhuis - Vledderhuizen - Vledderveen - Vosseberg - Vriescheloo - Wagenborgen - Warffum - Warfhuizen - Waterhuizen - Wedde - Wedderveer - Weende - Weenderveld - Wehe den Hoorn - Wehe-Den Hoorn - Wehe-den-Hoorn - Weite - Weiwerd - Wessinghuizen - Wessingtange - Westerbroek - Westeremden - Westerlee - Westernieland - Westerwijtwerd - Wierum - Wierumerschouw - Wierumerschouw - Wildervank - Wildervanksterdallen - Winneweer - Winschoten - Winsum - Winsumermeeden - Wirdum - Wirdumerdraai - Wittewierum - Woldendorp - Wolfsbarge - Wollingboermarke - Wollinghuizen - Woltersum - Woudbloem - Zandberg - Zandeweer - Zeerijp - Zevenhuizen - Zijldijk - Zijldijk - Zoutkamp - Zuidbroek - Zuidhorn - Zuidveld - Zuidwending - Zuidwolde - Zuurdijk limburg Aalbeek - Aaldonk - Aasterberg - Abdissenbosch - Abshoven - Afferden - Aijen - Altweert - Altweerterheide - Amby - America - Amstenrade - Annendaal - Arcen - Arensgenhout - Asenray - Asselt - Augustinus - Azenray - Baakhoven - Baarlo - Baexem - Baneheide - Banholt - Barrier - Beegden - Beek - Beerenbos - Beerendonck - Beersdal - Beertsenhoven - Beesel - Beitel - Belfeld - Bemelen - Berg - Berg aan de Maas - Berg en Terblijt - Bergen - Bergenhuizen - Berghem - Berghof - Beringe - Berkelaar - Beutenaken - Beuzenrade - Biesland - Billinghuizen - Bilt - Bingelrade - Bissen - Bleijerheide - Blerick - Blitterswijck - Bocholtz - Boekend - Boeket - Boekoel - Bommerig - Borgharen - Born - Boshoven - Bosscherveld - Boukoul - Bouwberg - Bovenste Locht - Brandt - Breust - Broek - Broek - Broekeind - Broekhem - Broekhuizen - Broekhuizenvorst - Broeksittard - Brommelen - Bruisterbosch - Brunssum - Buchten - Budschap - Budschop - Buggenum - Bunde - Caberg - Cadier en Keer - Californië - Camerig - Cartils - Castenray - Catsop - Cazen - Chèvremont - Colmont - Cottessen - Crapoel - Craubeek - Dal - Dam - Daniken - De Hut - De Looi - De Steegh - De Weerd - Diekendaal - Diependal - Dieteren - Dijk - Dijk - Doenrade - Dolberg - Donk - Douvergenhout - Echt - Echterbosch - Eckelrade - Egchel - Eijsden - Eiland - Einighausen - Elkenrade - Ell - Elsloo - Elzet - Epen - Eperheide - Etenaken - Etzenrade - Euverem - Evertsoord - Eygelshoven - Eys - Eyserheide - Eyserheide - Fromberg - Gasthuis - Gebroek - Gebroek - Geijsteren - Geleen - Geloo - Gennep - Geulhem - Geulle - Geverik - Geysteren - Gracht - Graetheide - Grashoek - Grathem - Grevenbicht - Griendtsveen - Gronsveld - Groot Genhout - Groot-Welsden - Grubbenvorst - Gulpen - Guttecoven - Haanrade - Haasdal - Haelen - Haler - Hamert - Harles - Heek - Heek - Heel - Heer - Heerlen - Heerlerbaan - Heerlerheide - Hegelsom - Heibloem - Heide - Heide - Heide - Heijen - Heijenrath - Hekkens - Helden - Helle - Hellebeuk - Herkenbosch - Herkenrade - Herten - Heugem - Heythuysen - Hilleshagen - Hingen - Hoensbroek - Höfke - Holset - Holst - Holtum - Homberg - Honthem - Hoogcruts - Hopel - Horn - Horst - Hout - Hout-Blerick - Houthem - Houthuizen - Hulsberg - Hulsen - Hulsen - Hunnecum - Hunsel - Hurpesch - IJzeren - Illikhoven - Illikhoven - Ingber - Itteren - Ittervoort - Jabeek - Kaalheide - Kakert - Kapolder - Kelmond - Kelpen - Kelpen-Oler - Kerkrade - Kessel - Kesseleik - Keutenberg - Kleeberg - Klein Genhout - Klein Welsden - Klimmen - Klimmen - Kokkelert - Koningsbosch - Koningslust - Kosberg - Koulen - Kronenberg - Kruisberg - Kunrade - Kuttingen - Laak - Laar - Landgraaf - Landsrade - Lauradorp - Leeuwen - Lemiers - Lerop - Leuken - Leunen - Leveroy - Limbricht - Limmel - Linne - Lomm - Lottum - Lovendaal - Luchthaven Zuid-Limburg - Maarland - Maasband - Maasbracht - Maasbracht-Beek - Maasbree - Maasniel - Maastricht - Mamelis - Margraten - Mariadorp - Mariahoop - Maria-hoop - Mechelen - Meerlo - Meers - Meerssen - Meijel - Melderslo - Melick - Melick en Herkenbosch - Melleschet - Merkelbeek - Merselo - Merum - Mesch - Meterik - Mheer - Middelaar - Milsbeek - Mingersberg - Mingersberg - Moerslag - Molenhoek - Montfort - Mook - Moorveld - Munstergeleen - Nattenhoven - Nederweert - Nederweert Eind - Nederweert-Eind - Neer - Neerbeek - Neeritter - Nieuw Bergen - Nieuw Einde - Nieuwenhagen - Nieuwstadt - Nijswiller - Noorbeek - Nunhem - Nuth - Obbicht - Oensel - Oevereind - Offenbeek - Ohé - Ohé en Laak - Oijen - Oirlo - Oirsbeek - Oler - Onderste Locht - Ooijen - Ool - Oost-Maarland - Oostrum - Op den Hering - Ophoven - Opscheumer - Ospel - Ottersum - Oud Lemiers - Oud Valkenburg - Oud-Roosteren - Oud-Valkenburg - Overeys - Overgeul - Overheek - Paarlo - Palemig - Panheel - Panningen - Papenhoven - Partij - Peij - Pesaken - Pey - Piepert - Plaat - Plasmolen - Posterholt - Putbroek - Puth - Quabeek - Raaieind - Raath - Ransdaal - Raren - Reijmerstok - Retersbeek - Reutje - Reuver - Rijckholt - Rimburg - Roermond - Roggel - Roosteren - Rooth - Rothem - Rott - Rumpen - Schaesberg - Schandelo - Scheulder - Schey - Schilberg - Schilberg - Schilberg - Schimmert - Schin op Geul - Schinnen - Schinveld - Schipperskerk - Schoonbron - Schoor - Schweiberg - Sevenum - Sibbe - Siebengewald - Simpelveld - Sinselbeek - Sint Antoniusbank - Sint Geertruid - Sint Joost - Sint Joost - Sint Odiliënberg - Sittard - Slek - Slenaken - Smakt - Smeermaas - Smele - Spaubeek - Spekholzerheide - Spurkt - St Geertruid - St Gerlach - St Joost - St Joost - St Odiliënberg - Stein - Stevensweert - Steyl - Stokhem - Stramproy - Strucht - Susteren - Swalmen - Swartbroek - Sweikhuizen - Swier - Swolgen - 't Rooth - 't Ven - Tegelen - Ten Esschen - Terhagen - Terhorst - Terlinden - Terlinden - Termaar - Termaar - Termoors - Terpoorten - Terwinselen - Terziet - Thorn - Tienray - Tongerlo - Treebeek - Trintelen - Tungelroy - Ubach over Worms - Ubachsberg - Ulestraten - Urmond - Vaals - Vaesrade - Valkenburg - Veers - Velden - Veldschuur - Veltum - Venlo - Venray - Ven-Zelderheide - Veulen - Viel - Vijlen - Vilt - Visserweert - Vlodrop - Voerendaal - Voorst - Voorsterveld - Vredepeel - Wahlwiller - Walem - Wanssum - Waubach - Weert - Well - Wellerlooi - Welten - Wessem - Weustenrade - Wielder - Wijlre - Wijnandsrade - Windraak - Winthagen - Withuis - Wittem - Wolfhaag - Wolfshuis - Ysselsteyn - Zelder - Zwaanenheike Noord-Brabant Aalburg - Aalst - Aanwas - Aarle - Aarle-Rixtel - Acht - Achterbosch - Achterbroek - Achterdijk - Achtereind - Achtmaal - Almkerk - Alphen - Alphen-Oosterwijk - Andel - Asten - Baardwijk - Baarle-Nassau - Baarschot - Baarschot - Babyloniënbroek - Bakel - Bakel en Milheeze - Bakelsebrug - Balleman - Bankert - Bavel - Bedaf - Beek - Beek en Donk - Beemdkant - Beers - Beerten - Belvert - Benthem - Berg - Bergeijk - Bergen op Zoom - Bergeyk - Berghem - Berkeindje - Berkel-Enschot - Berlicum - Besoyen - Best - Beugen - Biesbosch - Biesheuvel - Biest - Biezenmortel - Bijsterveld - Binnen-Moerdijk - Binnen-Moerdijk - Bladel - Blauwe Sluis - Blauwe Sluis - Blauwe Sluis - Boeiink - Boekel - Boerdonk - Bokhoven - Bolberg - Boomen - Borgvliet - Borkel - Borkel en Schaft - Borteldonk - Bosch - Boscheind - Boschhoven - Boshoven - Boskant - Boslust - Bosschenhoofd - Bosselaar - Boxmeer - Boxtel - Braak - Braambosch - Breda - Breedschot - Breehees - Brem - Brembosch - Breugel - Breukelen - Broek - Broekhoven - Broekkant - Broekkant - Brouwhuis - Bruggerhuizen - Budel - Budel-Dorplein - Budel-Schoot - Bulkenaar - Calfven - Callishoek - Capelle - Castelré - Casteren - Chaam - Chaamdijk - Coudewater - Couwelaar - Cromvoirt - Croy - Cuijk - Dassemus - De Baan - De Heen - De Hei - De Heuvel - De Hoeven - De Hutten - De Kraan - De Lind - De Moer - De Mortel - De Rips - De Rith - De Vossenberg - De Wind - Deelse Kampen - Deense Hoek - Demen - Den Bosch - Den Dungen - Den Hout - Dennenburg - Deurne - Deursen - Dieden - Diessen - Dinteloord - Dinteloord en Prinsenland - Dinther - Distelberg - Diunt - Doeveren - Dommelen - Dongen - Donk - Donk - Doonheide - Dorplein - Dorst - Drie Hoefijzers - Driehuis - Driehuizen - Driehuizen - Drimmelen - Drongelen - Druisdijk - Drunen - Duizel - Dun - Dussen - Eeneind - Eerde - Eersel - Eethen - Effen - Eikberg - Eikenheuvel - Eind van den Hout - Eindhoven - Eindje - Elsendorp - Elshout - Empel - Engelen - Enschot - Erp - Esbeek - Esch - Escharen - Esdonk - Esp - Etten-Leur - Everland - Fijnaart - Fijnaart en Heijningen - Gaete - Galder - Gassel - Gassel - Gastel - Gebergte - Geeneind - Geersbroek - Geertruidenberg - Geffen - Geldrop - Gemert - Gemonde - Gemonde - Gemonde - Gemonde - Genderen - Geneneind - Gerwen - Gever - Giersbergen - Giessen - Gijzel - Gilze - Ginderdoor - Ginderdoor - Ginneken - Goirle - Gorp - Grave - Grazen - Groenendijk - Groenewoud - Groeningen - Groenstraat - Groeskuilen - Groot Loo - Groote Hoeven - Grote Voort - Grotel - Haagse Beemden - Haaren - Haarsteeg - Haghorst - Haiink - Halder - Halsteren - Handel - Hank - Hank - Hapert - Haps - Haren - Hazeldonk - Hedikhuizen - Heensche Molen - Heerle - Heerstaaien - Heesakker - Heesbeen - Heesch - Heeseind - Heeswijk - Heeze - Heiduinen - Heieind - Heijningen - Heikant - Heikant - Heikant - Heikant - Heikant - Heikant - Heikant - Heikant - Heimolen - Heistraat - Helenaveen - Helkant - Hellegat - Helmond - Helvoirt - Helwijk - Herpen - Herpt - Hersel - Hespelaar - Het Heike - Het Hool - Het Laar - Het Sas - Het Wild - Heukelom - Heusden - Heusden - Heusden-Vesting - Heuveltje - Hilakker - Hill - Hilvarenbeek - Hintham - Hoekdries - Hoekske - Hoeven - Hoeven - Hoeveneind - Hof - Hollandsdiep - Holthees - Hondseind - Hoog Spul - Hooge en Lage Mierde - Hooge en Lage Zwaluwe - Hooge Mierde - Hooge Zwaluwe - Hoogeind - Hoogeind - Hoogeloon - Hoogen-Aarle - Hoogerheide - Hoog-Heukelom - Houtakker - Houtgoor - Huijbergen - Huisseling - Hulsdonk - Hulsel - Hulstheuvel - Hulten - IJpelaar - IJpelaarseind - Kaarschot - Kaathoven - Kaatsheuvel - Kalishoek - Katwijk - Kaweide - Keent - Keizersveer - Keldonk - Kerkeind - Kerkeind - Kessel - Keunenhoek - Kille - Kivitsbraak - Kladde - Klef - Klein Loo - Klein-Dongen - Kleine Hoeven - Kleine Voort - Klein-Oekel - Klein-Schoot - Klein-Zundert - Klooster - Klundert - Klutsdorp - Knegsel - Koks - Korn - Kreek - Kreielt - Krooswijk - Kruisland - Kruisschot - Kruisstraat - Kruisstraat - Kwaalburg - Laag Spul - Laag-Heukelom - Laar - Lage Aard - Lage Mierde - Lage Zwaluwe - Landhorst - Langenboom - Langeweg - Ledeacker - Leemberg - Leende - Leenderstrijp - Leg - Lennisheuvel - Lepelstraat - Liempde - Lierop - Lies - Lieshout - Liessel - Lijndonk - Linden - Lith - Lithoijen - Locht - Loo - Loon - Loon op Zand - Looneind - Loonse Hoek - Loosbroek - Loveren - Luttelherpt - Luyksgestel - Maarheeze - Maashees - Maaskant - Maaskantje - Macharen - Made - Made en Drimmelen - Maliskamp - Maren-Kessel - Mariaheide - Maria-heide - Mariahout - Mathijseind - Meemortel - Meerveldhoven - Meerven - Meerwijk - Meeuwen - Megen - Meijsberg - Midbuul - Middelbeers - Middelrode - Mierlo - Mierlo-Hout - Milheeze - Mill - Milschot - Moerdijk - Moergestel - Moerstraten - Molengors - Molenhof - Molenschot - Molenstraat - Moorsel - Mortel - Mostheuvel - Muizenhol - Munnekens-Vinkel - Nederwetten - Neerkant - Neerlangel - Neerloon - Neerstraat - Netersel - Nieuwemolen - Nieuwenberg - Nieuwendijk - Nieuw-Ginneken - Nieuwkuijk - Nieuw-Vossemeer - Nijnsel - Nispen - Nistelrode - Noenes - Noordhoek - Noordschans - Notsel - Nuenen - Nuijeneind - Nuland - Odiliapeel - Oeffelt - Oeijenbraak - Oekel - Oerle - Oijen - Oirschot - Oisterwijk - Oisterwijkse Hoeven - Olland - Ommel - Oost- West- en Middelbeers - Oosteind - Oostelbeers - Oosterens - Oosterhout - Oosterik - Oploo - Orthen - Oss - Ossendrecht - Otterdijk - Oud en Nieuw Gastel - Oud Gastel - Oud-Drimmelen - Oudemolen - Oudenbosch - Oudendijk - Oudheusden - Oud-Heusden - Overlangel - Overloon - Overschot - Pandelaarse Kampen - Papendijk - Peerenboom - Pennendijk - Plaatsluis - Princenhage - Prinsenbeek - Putte - Raam - Raamsdonk - Raamsdonksveer - Rakens - Ravensgat - Ravenstein - Reek - Ren - Reusel - Riel - Riethoven - Rietven - Rijen - Rijkevoort - Rijkevoort - Rijsbergen - Rijswijk - Rijt - Rips - Roosberg - Roosendaal - Roosendaal en Nispen - Rootvlaas - Rosmalen - Rovert - Rucphen - Runrot - 's Gravenmoer - Sambeek - Schaft - Schaijk - Schans - Scheepstal - Schijf - Schijndel - Schoordijk - Schouw - Schutsboom - Sengelsbroek - Seters - 's-Hertogenbosch - Sint Agatha - Sint Anthonis - Sint Hubert - Sint-Michielsgestel - Sint-Oedenrode - Sleeuwijk - Slibbroek - Sluis 13 - Sneidershoek - Snijders-Chaam - Soerendonk - Someren - Someren-Eind - Someren-Heide - Son - Speurgt - Spoordonk - Sprang - Sprang-Capelle - Sprundel - St Agatha - St Anthonis - St Hubert - St Michielsgestel - St Oedenrode - St. Willebrord - Stampersgat - Standdaarbuiten - Steelhoven - Steenbergen - Steenoven - Steensel - Sterksel - Stevensbeek - Stipdonk - Stiphout - Strijbeek - Strijp - Strikberg - Strooiendorp - Stuivezand - 't Eind - 't Hoekske - 't Hof - 't Zand - Teeffelen - Ter Aalst - Tereyken - Terheijden - Terover - Tervoort - Teteringen - Tiggelt - Tiggeltseberg - Tilburg - Timmereind - Tonnekreek - Toom - Torenveld - Uden - Udenhout - Uitwijk - Ulicoten - Ulvenhout - Vaarsche Hoef - Vaart - Valkenhorst - Valkenswaard - Veen - Veghel - Veldhoven - Velp - Ven - Veneind - Venhorst - Venweg - Verreheide - Vessem - Vessem, Wintelre en Knegsel - Vianen - Vierbannen - Vierlingsbeek - Vijfhuizen - Vinkel - Vinkel - Vinkenbroek - Visdonk - Vlas - Vleut - Vlierden - Vlijmen - Volkel - Vorstenbosch - Vortum-Mullem - Vrachelen - Vrederust - Vrijhoeve - Vrijhoeve-Capelle - Vroenhout - Vught - Waalre - Waalwijk - Waardhuizen - Wagenberg - Walik - Wanroij - Waspik - Waspik-Boven - Weebosch - Welberg - Werkendam - Wernhout - Westelbeers - Westerbeek - Westerhoven - Westerwijk - Wijbosch - Wijk en Aalburg - Wilbertoord - Willemstad - Winkelstraat - Wintelre - Woensdrecht - Wolfsbosch - Wolfshoek - Wolfsputten - Woudrichem - Wouw - Wouwse Plantage - Zaarvlaas - Zand - Zeeland - Zeelst - Zegge - Zeilberg - Zevenbergen - Zevenbergen - Zevenbergschen Hoek - Zevenhuizen - Zijtaart - Zundert - Zwingelspaan Noord Holland Aagtdorp - Aalsmeer - Aalsmeerderbrug - Aartswoud - Abbekerk - Abbekerkeweere - Abbenes - Aerdenhout - Akersloot - Akswijk - Alkmaar - Amstelveen - Amsterdam - Amsterdam-Noord - Amsterdam-Zuidoost - Andijk - Ankeveen - Anna Paulowna - Assendelft - Assum - Avenhorn - Axwijk - Baarsdorpermeer - Badhoevedorp - Bakkum - Bakkum-Noord - Bangert - Bargen - Barsingerhorn - Beets - Beinsdorp - Belt - Bennebroek - Benningbroek - Bentveld - Bergen - Bergen aan Zee - Berkhout - Berkmeer - Berkmeer - Beverwijk - Bijlmermeer - Binnenwijzend - Blaricum - Blauwe Keet - Bloemendaal - Bloemendaal aan Zee - Blokdijk - Blokdijk - Blokhuizen - Blokker - Bobeldijk - Boekel - Boesingheliede - Boomhoek - Bos en Lommer - Bovenkarspel - Bovenkerk - Breezand - Bregtdorp - Breukeleveen - Broek in Waterland - Broek op Langedijk - Broekerhaven - Broekhorn - Buiksloot - Buiksloterdijk - Buitenkaag - Buitenveldert - Burgerbrug - Burgerveen - Burgervlotbrug - Bus en Dam - Busch en Dam - Bussum - Butterhuizen - Callantsoog - Camperduin - Castricum - Castricum aan Zee - Catrijp - Craailo - Cruquius - Dam - De Baarsjes - De Cocksdorp - De Gest - De Goorn - De Haukes - De Heid - De Hoef - De Hoek - De Hoelm - De Horn - De Koog - De Kooy - De Kwakel - De Nes - De Noord - De Pijp - De Rijp - De Waal - De Weere - De Woude - Den Burg - Den Helder - Den Hoorn - Den Ilp - Den Oever - Diemen - Dijkmanshuizen - Dirkshorn - Dorregeest - Draai - Driehuis - Driehuizen - Driehuizen - Driemond - Duivendrecht - Durgerdam - Edam - Eenigenburg - Eenigenburg - Egmond aan den Hoef - Egmond aan Zee - Egmond-Binnen - Egmondermeer - Eierland - Elft - Enkhuizen - Etersheim - Ewijcksluis Van - Frik - Gelderse Buurt - Geuzenveld-Slotermeer - Gouwe - Graft - Groenveld - Groenveld - Groet - Groetpolder - Groot Dorregeest - Groote Keeten - Grootebroek - Grootschermer - Grosthuizen - Haarlem - Haarlemmerliede - Halfweg - Hargen - Haringhuizen - Harkebuurt - Hauwert - Heemskerk - Heemstede - Heerhugowaard - Heiloo - Hem - Hensbroek - Het Koegras - Het Woud - Hilversum - Hippolytushoef - Hobrede - Hollebalg - Holysloot - Hoofddorp - Hoogkarspel - Hoogwoud - Hoorn - Horn - Huisduinen - Huizen - IJmuiden - Ilpendam - Jisp - Julianadorp - Kabel - Kalslagen - Kalverdijk - Katwoude - Keinsmerbrug - Kerkbuurt - Kleine Sluis - Koedijk - Koedijk - Kogerpolder - Kolhorn - Koog aan de Zaan - Kortenhoef - Krabbendam - Kreileroord - Krommenie - Krommeniedijk - Kudelstaart - Kwadijk - Lambertschaag - Landsmeer - Laren - Leimuiderbrug - Lijnden - Limmen - Lisserbroek - Loosdrecht - Luchthaven Schiphol - Lutjebroek - Lutjewinkel - Marken - Markenbinnen - Medemblik - Middelie - Middenbeemster - Midden-Eierland - Middenmeer - Midwoud - Mijzen - Molenbuurt - Monnickendam - Muiden - Muiderberg - Muyeveld - Naarden - Neck - Nederhorst den Berg - Nes aan de Amstel - Nibbixwoud - Nieuwe Meer - Nieuwe Niedorp - Nieuwebrug - Nieuwendam - Nieuwe-Niedorp - Nieuweschild - Nieuweschild - Nieuw-Loosdrecht - Nieuw-Vennep - Noordbeemster - Noordburen - Noordeinde - Noorderbuurt - Noorderbuurt - Noord-Scharwoude - Noord-Stroe - Obdam - Onderdijk - Ongeren - Oost - Oost - Oosteinde - Oosterblokker - Oosterdijk - Oosterend - Oosterklief - Oosterland - Oosterleek - Oost-Graftdijk - Oost-Graftdyk - Oosthuizen - Oostknollendam - Oostwoud - Oostzaan - Opmeer - Opperdoes - Osdorp - Oterleek - Oude Meer - Oude Niedorp - Oudendijk - Oude-Niedorp - Ouderkerk aan de Amstel - Ouderkerk aan de Amstel - Oudeschild - Oudesluis - Oudkarspel - Oud-Loosdrecht - Oudorp - Oud-West - Overveen - Penningsveer - Petten - Purmer - Purmer - Purmerend - Purmerland - Ransdorp - Rijsenhout - Rinnegom - Rivierenbuurt - Rozenburg - Ruigoord - Rustenburg - Santpoort-Noord - Santpoort-Zuid - Santpoort-Zuid - Schagen - Schagerbrug - Schagerwaard - Schardam - Scharwoude - Schellingwoude - Schellinkhout - Schermerhorn - Schiphol - Schiphol-Oost - Schiphol-Rijk - Schoorl - Schoorldam - Schoorldam - 's-Graveland - Sijbekarspel - Sint Maarten - Sint Maartensbrug - Sint Maartensvlotbrug - Sint Maartenszee - Sint Pancras - Slootdorp - Sloten - Sloterdijk - Slotervaart/Overtoomse Veld - Smerp - Spaarndam - Spaarndam - Spaarndam-West - Spaarndam-West - Spaarnwoude - Spanbroek - Spang - Spierdijk - Spijkdorp - Spijkerboor - Spoorbuurt - St Maarten - St Maartensbrug - St Maartensvlotbrug - St Maartenszee - Starnmeer - Starnmeer - Stolpen - Stolpervlotbrug - Stompetoren - Stroe - Stroet - Stroet - 't Buurtje - 't Horntje - 't Kabel - 't Kruis - 't Rijpje - 't Veld - 't Zand - Terdiek - Texel - Tienhoven - Tuitjenhorn - Twisk - Uitdam - Uitermeer - Uitgeest - Uithoorn - Ursem - Ursem - Valkeveen - Valkkoog - Valkkoog - Van Ewijcksluis - Vatrop - Veenhuizen - Veenhuizen - Veldhuis - Velsen-Noord - Velsen-Zuid - Velserbroek - Venhuizen - Verlaat - Verloren Einde - Vijfhuizen - Vinkebrug - Vogelenzang - Volendam - Vrouwentroost - Waarland - Wadway - Warder - Warmenhuizen - Watergang - Watergraafsmeer - Waver - Weesp - Wervershoof - Westbeemster - Westeinde - Westerblokker - Westerklief - Westerland - Westermient - Westerpark - West-Graftdijk - Westknollendam - Westpoort - Westwoud - Westzaan - Weteringbrug - Wieringerwaard - Wieringerwerf - Wijdenes - Wijdewormer - Wijk aan Zee - Winkel - Wogmeer - Wognum - Wormer - Wormerveer - Zaandam - Zaandijk - Zandvoort - Zandwerven - Zeeburg - Zevenhuizen - Zijdewind - Zijpersluis - Zuid - Zuid-Eierland - Zuidermeer - Zuiderwoude - Zuidoost - Zuidoostbeemster - Zuid-Scharwoude - Zuidschermer - Zuidschermer gem Schermer - Zunderdorp - Zwaag - Zwaagdijk - Zwaagdijk - Zwaagdijk-Oost - Zwaagdijk-West - Zwaanshoek - Zwanenburg Overijssel Aadorp - Achterhoek - Agelo - Albergen - Almelo - Ambt Delden - Ane - Anerveen - Anevelde - Ankum - Apenhuizen - Archem - Arriën - Arriërveld - Averlo - Azelo - Baalder - Baarlo - Baarlo - Baars - Balkbrug - Barsbeek - Basse - Bathmen - Bavinkel - Beckum - Beerze - Beerzerhaar - Beerzerveld - Belt-Schutsloot - Bentelo - Bergentheim - Berkum - Berkum Brinkhoek - Berkum Poepershoek - Berkum Veldhoek - Besthmen - Beukers - Beumershoek - Beuningen - Beuseberg - Beze - Blankenham - Blauwe Hand - Blokzijl - Boekelo - Boerhaar - Borgele - Borkeld - Borne - Bornerbroek - Boskamp - Boxbelterhoek - Braamberg - Brammelo - Breklenkamp - Brinkhoek - Broekhuizen - Broekland - Brucht - Bruchterveld - Bruinehaar - Brunnepe - Buurse - Cadoelen - Cellemuiden - Collendoorn - Colmschate - Daarle - Daarlerveen - Dalfsen - Dalfserveld - Dalmsholte - Dalmsholte - De Bult - De Haar - De Klosse - De Kolk - De Krim - De Leijen - De Lutte - De Maat - De Marshoek - De Mulderij - De Pol - De Pol - De Pollen - De Poppe - De Tippe - De Velde - De Zande - Dedemsvaart - Delden - Deldenerbroek - Deldeneresch - Den Ham - Den Huizen - Den Hulst - Den Kaat - Den Nul - Den Oosterhuis - Den Velde - Den Westerhuis - Denekamp - Deurningen - Deventer - Diepenheim - Diepenveen - Diffelen - Dijkerhoek - Dijkerhoek - Doosje - Dortherhoek - Drogteropslagen - Dulder - Duur - Dwarsgracht - Eelen en Rhaan - Eerde - Eese - Eesveen - Egede - Eikelhof - Elsen - Elsenerbroek - Elshof - Emmen - Engeland - Enschede - Enter - Espelo - Fleringen - Fortmond - Frankhuis - Frieswijk - Gammelke - Geerdijk - Geesteren - Gelderingen - Genemuiden - Gerner - Giethmen - Giethoorn - Glane - Glanerbrug - Goor - Grafhorst - Gramsbergen - Groot Agelo - Groot-Oever - Haaksbergen - Haarle - Haarle - Haerst - Halfweg - Hamingen - Hankate - Harbrinkhoek - Harbrinkhoek-Mariaparochie - Harculo - Hardenberg - Hasselo - Hasselt - Heemserveen - Heeten - Heetveld - Heino - Helhuizen - Hellendoorn - Hengelo - Hengevelde - Hengforden - Herfte - Herike - Hertme - Herxen - Hessum - Het Stift - Hezingen - Hoge Hexel - Hogeweg - Holt - Holten - Holterberg - Holtheme - Holthone - Hoog Zuthem - Hoogengraven - Hoogenweg - Hoonhorst - Hulsen - IJhorst - IJpelo - IJsselham - IJsselmuiden - Ittersum - Jonen - Junne - Kadoelen - Kalenberg - Kallenkote - Kampen - Kampereiland - Kamperveen - Kamperzeedijk - Kamperzeedijk-Oost - Kamperzeedijk-West - Katerveer - Kerkbuurt - Kerspel Goor - Kievitshaar - Kievitsnest - Klein Agelo - Kloosterdijk - Kloosterhaar - Kloosterhaar - Kluinhaar - Kuinre - Laag Zuthem - Langelo - Langenholte - Langeveen - Lankhorst - Lattrop - Lattrop-Breklenkamp - Leeuwte - Lemele - Lemelerveld - Lemselo - Lenthe - Lettele - Leusenerslag - Leusenerveld - Lichtmis - Lierderholthuis - Ligtenberg - Linde - Lonneker - Loo - Look - Loozen - Losser - Lutten - Luttenberg - Lutten-Oever - Mander - Manderveen - Mariaparochie - Mariaparochie - Mariënberg - Mariënheem - Marijenkampen - Markelo - Markelosebroek - Markvelde - Marle - Marle - Mastenbroek - Mastenbroek - Mastenbroek - Mataram - Middel - Millingen - Moespot - Molenbelt - Molenhoek - Muggenbeet - Nederland - Neerdorp - Nieuw-Heeten - Nieuwleusen - Nijverdal - Noord Deurningen - Noord-Stegeren - Notter - Nutter - Okkenbroek - Oldemarkt - Oldeneel - Oldenzaal - Olst - Ommen - Ommerschans - Onna - Ooster-Dalfsen - Ootmarsum - Ossenzijl - Oud Avereest - Oud Ootmarsum - Oud-Avereest - Oude Molen - Oudleusen - Oudleusenerveld - Overdinkel - Paasloo - Pieriksmars - Pothoek - Punthorst - Punthorst - Raalte - Radewijk - Rande - Ranserveen - Rechteren - Rectum - Reutum - Rheeze - Rheezerveen - Rijssen - Roekebosch - Ronduite - Rosengaarde - Rossum - Rouveen - Saasveld - Schalkhaar - Scheerwolde - Schelle - Schoonheeten - Schuilenburg - Schuinesloot - 's-Heerenbroek - Sibculo - Sint Isidorushoeve - Sint Jansklooster - Slagharen - Slennebroek - Slingenberg - Sluis 5 - Sluis 6 - Spekhoek - Sponturfwijk - Spoolde - St Isodorushoeve - St Jansklooster - Staphorst - Steenwijk - Steenwijkerwold - Stegeren - Stegerveld - Stepelo - Sterrebos - Stokkum - Strenkhaar - Strooiendorp - 't Bergje - 't Haagje - Thij - Tilligte - Tjoene - Tongeren - Tubbergen - Tuk - Tusveld - Usselo - Varsen - Vasse - Venebrugge - Vennenberg - Vilsteren - Vinkenbuurt - Vollenhove - Volthe - Vriezenveen - Vriezenveensewijk - Vroomshoop - Wanneperveen - Wechterholt - Weerselo - Weitemanslanden - Welsum - Welsum - Wengelo - Wesepe - Westenholte - Westerhaar-Vriezenveensewijk - Westerhoeven - Wetering - Wiene - Wierden - Wijhe - Wijnvoorden - Wijthmen - Willemsoord - Wilsum - Windesheim - Witharen - Witte Paarden - Ypelo (Enter) - Ypelo (Wierden) - Zalk - Zalné - Zandbelt - Zeesse - Zeldam - Zenderen - Zuidloo - Zuidveen - Zuna - Zwartewatersklooster - Zwartsluis - Zwolle utrecht Aan de Zuwe - Abcoude - Achterberg - Achterveld - Achthoven - Achthoven - Achttienhoven - Amerongen - Amersfoort - Amstelhoek - Austerlitz - Baambrugge - Baarn - Barwoutswaarder - Benschop - Bilthoven - Blauwkapel - Blauwkapel - Bosch en Duin - Breukelen - Bunnik - Bunschoten - Bunschoten-Spakenburg - Cabauw - Coelhorst - Cothen - Darthuizen - De Bilt - De Hoef - De Meern - De Meye - Den Dolder - Doorn - Driebergen-Rijsenburg - Eembrugge - Eemdijk - Eemnes - Elst - Everdingen - Geer - Gieltjesdorp - Groenekan - Haarzuilens - Hagestein - Harmelen - Heeswijk - Hekendorp - Hollandsche Rading - Hoogland - Hooglanderveen - Houten - Huis ter Heide - IJsselstein - Jaarsveld - Jutphaas - Kamerik - Kanis - Kockengen - Kortrijk - Laagnieuwkoop - Lage Vuursche - Langbroek - Leersum - Leusden - Leusden-Zuid - Linschoten - Loenen aan de Vecht - Loenersloot - Lopik - Lopikerkapel - Maarn - Maarsbergen - Maarssen - Maarssenbroek - Maartensdijk - Mijdrecht - Molenpolder - Montfoort - Nessersluis - Nieuwegein - Nieuwer ter Aa - Nieuwersluis - Nieuwer-Ter-Aa - Nigtevecht - Odijk - Ossenwaard - Oud Aa - Oudewater - Oud-Maarsseveen - Oud-Zuilen - Oukoop - Overberg - Palmstad - Papekop - Polsbroek - Polsbroekerdam - Portengen - Portengense Brug - Remmerden - Renswoude - Rhenen - Schalkwijk - Scheendijk - Snelrewaard - Soest - Soestdijk - Soestdijk - Soestduinen - Soesterberg - Spakenburg - Spengen - Stoutenburg - 't Goy - Tienhoven - Tull en 't Waal - Uitweg - Utrecht - Veenendaal - Vianen - Vinkeveen - Vleuten - Vreeland - Vreeswijk - Waverveen - Werkhoven - Westbroek - Wijk bij Duurstede - Willeskop - Willige Langerak - Wilnis - Woerden - Woudenberg - Zegveld - Zeist - Zevenhuizen - Zijderveld zeeland Aagtekerke - Aardenburg - Absdale - Anna Jacobapolder - Arnemuiden - Axel - Baarland - Baarsdorp - Bakendorp - Bath - Biervliet - Biervliet - Biezelinge - Biezelingseham - Biggekerke - Borssele - Boschkapelle - Botshoofd - Bouchauterhaven - Breskens - Brigdamme - Brijdorpe - Brouwershaven - Bruinisse - Burgh - Burgh-Haamstede - Burghsluis - Buttinge - Cadzand - Capelle Duiveland - Clinge - Colijnsplaat - Coudorpe - De Sluis - Dishoek - Domburg - Draaibrug - Dreischor - Driewegen - Driewegen - Eede - Elkerzee - Ellemeet - Ellewoutsdijk - Gapinge - Geersdijk - Goes - Graauw - Grijpskerke - Groede - Haamstede - Hansweert - Heikant - Heille - Heinkenszand - Hengstdijk - Hoedekenskerke - Hoek - Hoofdplaat - Hulst - IJzendijke - Kamperland - Kapelle - Kapellebrug - Kats - Kattendijke - Kerkwerve - Kijkuit - Kleverskerke - Kloetinge - Kloetinge - Kloosterzande - Koewacht - Kortgene - Koudekerke - Krabbendijke - Kruiningen - Kruisdijk - Kuitaart - Kwadendamme - Lamswaarde - Lewedorp - Looperskapelle - Mariekerke - Meliskerke - Middelburg - Moriaanshoofd - Nieuw- en Sint Joosland - Nieuw en St Joosland - Nieuwdorp - Nieuwerkerk - Nieuwerkerke - Nieuw-Namen - Nieuwvliet - Nisse - Noordgouwe - Noordwelle - Oostburg - Oostdijk - Oosterland - Oostkapelle - Oost-Souburg - Ossenisse - Othene - Oud Sabbinge - Oudelande - Oud-Sabbinge - Oud-Vossemeer - Ouwerkerk - Overslag - Ovezande - Paal - Philippine - Poortvliet - Renesse - Retranchement - Rilland - Ritthem - Sas van Gent - Sasput - Scharendijke - Scherpenisse - Schoondijke - Schore - Schuddebeurs - Schuddebeurs Schouwen - Serooskerke - Serooskerke - 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke - 's-Heer Arendskerke - 's-Heer Hendrikskinderen - 's-Heerenhoek - Sint Anna ter Muiden - Sint Annaland - Sint Jansteen - Sint Kruis - Sint Laurens - Sint Maartensdijk - Sint Philipsland - Sirjansland - Sluis - Sluiskil - Spui - St Anna ter Muiden - St Annaland - St Jansteen - St Kruis - St Laurens - St Maartensdijk - Stavenisse - Ter Hole - Terhofstede - Terhole - Terneuzen - Tholen - Valkenisse - Veere - Vlissingen - Vogelwaarde - Vrouwenpolder - Waarde - Walsoorden - Waterlandkerkje - Wemeldinge - Westdorpe - Westenschouwen - Westkapelle - West-Souburg - Wilhelminadorp - Wissenkerke - Wolphaartsdijk - Yerseke - Zaamslag - Zandberg - Zandstraat - Zierikzee - Zonnemaire - Zoutelande - Zuiddorpe - Zuidzande - Zwindorp

Sharp Master

Innovatie TOP 100 Award

Genomineerd
MKB Innovatie Top 100 Award
Sharp Master
Sharp Master wordt online aangeboden in samenwerking met WebGenerator bv
Kamer van Koophandel: 30215649
BTW nummer:  NL815883985B01
© Sharp Master 2023
cartcrossmenuchevron-downcrop